[an error occurred while processing this directive]
OrthodoxPhotos.com
HOME | PHOTOS:
Holy Fathers
Orthodox Elders
Athonite Hermits
Holy Relics
Icons & Frescoes
Holy Land
Monasteries, Churches
Pascha Holy Light
Monasticism
Monastic Obedience
Various Photos
SEARCH:
THE ORTHODOX FAITH:
What's Orthodoxy?
Who started it?
Is it 2000 year old,
before catholicism
and protestantism?

BYZANTINE HYMNS:
Athos Monks[play]
Meteora[play]
Th. Vassilikos[play]
EXTERNAL LINKS:
OrthodoxMom.com
Orthodox Prayer Ropes
The Jesus Prayer Orthodox Library

Homosexualitatea: o perspectivă creştin-ortodoxă

Doua scrisori despre sansele de recuperare ale homosexualilor

de Ierodiacon Savatie Bastovoi

"Aceste doua scrisori despre sansele de recuperare ale homosexualilor, despre psihologia convertirii perversilor in general, pot fi citite ca o prelungire a cartuliei mele "In cautarea aproapelui pierdut". De fapt, intrebarile, asa cum sunt, mi-au fost propuse de unul din cititorii acestei carti, un prieten inca necunoscut, pentru "a-i intelege mai bine pe homosexuali". Intrebarile, inteleg ca au fost prilejuite si de articolul meu din cartea mai sus amintita, unde eu critic fervoarea cu care o revista ortodoxa din Romania incearca sa readuca metodele de "combatere" a homosexualitatii din Levitic (adica omorarea cu pietre) si cele de pe vremea lui Vasile Lupu, care mai prevedea si arderea cadavrelor celor ucisi. Eu propuneam acolo acceptarea indemnului lui Hristos, Care ne sfatuieste sa nu aruncam piatra, decat daca suntem fara de pacat. Deoarece continutul si ordinea intrebarilor mi s-au parut a fi clasice, adica in stare sa provoace o discutie aproape didactica (nu si didacticista!) pe o tema atat de controversata, am hotarat, de comun acord cu interlocutorul meu, sa publicam acest dialog. Am socotit ca nu vom repeta intru nimic punctele de vedere si parerile celor care au mai facut referire la aceste categorii de oameni, astfel incat sa nu fim plictisitori. Mai exact, se pare ca parerile expuse mai jos vor stanjeni pe multi din cei care aveau de acum hotarata soarta homosexualilor, zoofililor, pedofililor. Totusi, contrazicandu-i pe acestia, am incercat sa arat ca nu contrazic si Scriptura, nu contrazic nici dragostea si nici asprimea lui Hristos. Ierodiacon SAVATIE"
Homosexualitatea - de Arhiepiscopul Hrisostom de Etna

"Nici un creştin ortodox nu ar trebui să-i condamne pe cei care au căzut în păcat. El ar trebui să încerce să îl readucă la sănătatea spirituală pierdută. În cazul homosexualităţii, cine neagă faptul că, din punct de vedere moral, această înclinaţie este greşită, îşi asumă cumplitul risc de a îndruma greşit o fiinţă umană, respingând astfel posibilitatea de vindecare a celor care au nevoie de tratament."

Teologia sexualităţii - heterosexualitatea şi homosexualitatea din perspectivă creştină - de Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard

"După cele amintite, sperăm să fie destul de limpede că homosexualitatea nu este coerentă cu revelaţia lui Dumnezeu despre Sine şi despre om în fiinţa Sa şi în proiectul Său. Oricâtă compasiune ne-ar cere Dumnezeu să arătăm oricărei fiinţe umane, fiindcă El Şi-a dat viaţa pentru fiinţa aceasta, există un avertisment scriptural limpede cu privire la practicile homo­sexuale. Iar acest avertisment poate fi interpretat chiar ca expresie a compasiunii Tatălui, Care vrea să fim cu toţii mântuiţi. Ni se sugerează şi căile pe care această dumnezeiască milă le poate lua în Sfânta Biserică: trupul şi sângele lui Dumnezeu făcut Om."

Vedere creştin-ortodoxă asupra homosexualităţii - de Preot Prof. Univ. Dr. Constantin Galeriu

"În final, se cuvine să mai precizăm că poziţia noastră, a Bisericii, este spirituală şi morală. Din punct de vedere juridic suntem pentru toleranţă. Compătimim pe aceşti fraţi în suferinţa lor, dorind sincer să le venim în ajutor şi ne rugăm pentru dânşii. Dar, nu putem fi nicidecum pentru legalizarea răului, a păcatului. Nu putem spune: „răului - bine şi binelui - rău" (Is. 5, 20). Această problemă priveşte societatea, priveşte neamul. Sănătatea spirituală şi morală a neamului trebuie să ne fie o preocupare esenţială. Şi nu o putem păstra, câtă este, şi, cu atât mai mult, îmbunătăţi, decât pe criterii stabile, fundamentale, de nestrămutat."

Perversiunea - de Pr. Dr. Constantin Mihoc

"Consecinţele acestor practici sunt dezastruoase pentru unitatea rânduită de Dumnezeu între bărbat şi femeie, introducându-se între ei „o luptă mai grozavă decât războiul civil"; s-a nimicit atracţia firească dintre ei, s-a rupt unitatea, din unul devenind doi, „adică unul şi acelaşi gen să ţină locul şi al celuilalt, ceea ce este împotriva legii lui Dumnezeu", fiecare din cele două părţi a pornit război atât contra celeilalte cât şi contra ei înşişi, „căci şi femeile defăimau pe alte femei şi nu numai pe bărbaţi, şi bărbaţii la rândul lor stăteau unul împotriva altuia, ca şi împotriva genului femeiesc" şi în sfârşit, ceea ce este foarte grav, războiul împotriva naturii, perpetuarea neamului omenesc nemaifiind posibilă."

Homosexualitatea - "Patima de necinste" - de Pr. Prof. Dr. Sorin Cosma

"Venirea Mantuitorului in lume, ca izbavitor al firii cazute in pacat, aduce o noua invatatura asupra modului in care trebuie sa ne desavarsim natura si viata. El ne spune: “fiti desavarsiti precum si Tatal vostru care este in ceruri este desavarsit” (Matei 5, 48). Prin aceste cuvinte Mantuitorul ne indreapta privirile spre sfintenia lui Dumnezeu, la care se ajunge prin asemanarea cu El. Astfel spus, daca vreti sa va desavarsiti natura, straduiti-va sa dobanditi sfintenia Parintelui ceresc, impartasindu-va din natura Lui divina, fiindca sunteti fiii Lui."

Teologie si bioetica - homosexualitatea - de Dr. George Stan, medic si teolog

"Pentru că se completează reciproc, Adam şi Eva sunt omul deplin. „Omul este o unitate completă, deci chip al lui Dumnezeu, pentru că unitatea sa de om se reali­zează în dualitatea personală neuniformă, ci complementară, de bărbat şi femeie". „Şi a făcut Dumnezeu pe om... bărbat şi femeie i-a făcut pe ei" (Facere 1, 27). „Vorbind de doi, Dumnezeu vorbeşte de unul singur", notează Sfântul Ioan Gură de Aur. Cele două aspecte (masculin şi feminin) ale omului, „sunt în aşa măsură inseparabile în iubirea lui Dumnezeu, că o fiinţă umană luată izolat şi considerată în sine nu e deplin om. Nu e, aşa zicând, decât o jumătate de om, într-o existenţă izolată de complementarul său. Nu e decât o jumătate neuniformă cu cealaltă jumătate."

Despre homosexuali in contextul lumii contemporane - extras din revista "Scara"

"Nu credem că ar fi de folos să facem o analiză a tuturor luărilor de poziţie pe care, în ultimii ani le-am întâlnit la susţinătorii şi promotorii ideii – care încetîncet a căpătat consistenţă – homosexualităţii. Trebuie spus însă că această „îndeletnicire” ne este străină nouă creştin ortodocşilor români, cum de altfel le este străină tuturor creştinilor. Noi cunoaştem această anomalie sub numele de sodomie şi ştim, fără putinţă de tăgadă, că este pierzătoare de suflet. Ştim totodată, medicii certifică fără loc de îndoială, că homosexualitatea este o boală gravă, cu consecinţe deosebite pentru organism, pe de-o parte, şi pentru întreaga societate, pe de altă parte. Credem că aceste lucruri sunt evidente, cum evident devine faptul că oricine îşi propune să genereze acest flagel vrea răul său pieirea celui căruia îl dă."

Alte resurse online:
[an error occurred while processing this directive][ Orthodox Resources / Multimedia / Screen Savers ]
[ Feedback / Donations / Bookmark OrthodoxPhotos.com / Homepage ]

Recommended books for: orthodox & non-orthodox people

                                                                                                                                                                                                                                                                       
Copyright © 2003 - 2014 OrthodoxPhotos.com All rights reserved.