Pray for the people of Ukraine and for an end to war!

OrthodoxPhotos.com
HOME | PHOTOS:
Holy Fathers
Orthodox Elders
Athonite Hermits
Icons & Frescoes
Holy Land
Monasteries, Churches
Pascha Holy Light
Monasticism
Monastic Obedience
Various Photos
SEARCH:
THE ORTHODOX FAITH:
What's Orthodoxy?
Who started it?
Is it 2000 year old,
before catholicism
and protestantism?

BYZANTINE HYMNS:
Athos Monks[play]
Meteora[play]
Th. Vassilikos[play]

Fapte uimitoare

Viata incepe in momentul conceperii.

Din momentul conceptiei 46 de cromozomii cu 30.000 de gene se combina determinand toate caracteristicile tale fizice: sex, caracteristicile fetei si ale corpului, culoarea ochilor, a parului si a pielii. Chiar mai uimitor, inteligenta si personalitatea - modul in care tu gandesti si simti - sunt deja plasate in codul tau genetic. In momentul conceperii erai tu in mod esential si unic.

Ai crescut dintr-o celula intr-un om minuscul fiind cu toate organele deja prezente si functionand. Restul tipului pe care l-ai petrecut in pantece a fost dedicat rafinamentului, cresterii si exercitiului. In timp ce erai inca in pantece, ai inceput sa te misti, sa inghiti si "sa respiri" lichidul amiotic, sa raspunzi la stimuli si in general sa te pregatesti pentru viata de afara.

Inima

De cand inima incepe sa bata la 18 zile, sangele fatului trece de-a lungul cordonul ombilical, trece prin placenta si se apropie de vasele sanguine materne aflate in uter. De-a curmezisul zidului despartitor are loc schimbul incarcaturilor gazoase: copilul paseaza mamei resturile de dioxid de carbon iar ea ii furnizeaza oxigen si nutrienti.

Atingerea

Copilul a devenit sensibil si raspunde la atingere. Toate cele cinci sectiuni importante ale creierului sunt prezente. Functionarea creierului masurata pe baza undelor EEG este inregistrata la 40 de zile. Aici minunatul centru de control trimite mesaje mamei si copilului. Capul ocupa aproape o treime din volumul total al corpului dar va deveni mai proportionall cu restul corpului pe masura ce copilul creste.

Mediul

Copilul traieste in interiorul unei membrane transparente denumita sac amnionic. Sacul este umplut cu o solutie sarata care inconjoara celulele corpului. Intr-un proces complex corpul recicleaza lichidul inghitand o parte, alta absorband-o , alta eliminand-o, in acelasi timp producand cea mai mare parte din ea. Embrionul pluteste in fluid fiind protejat de socuri si nefiind nevoit sa se opuna gravitatiei.

Mainile si picioarele

Mainile incep sa se formeze la aproximativ 3 saptamani si degetele de la 6 saptamani. Fatul poate sa-si stranga degetele si-si va deschide gura in raspuns la presiunea aplicata la baza degetului mare. La inceput cand isi atinge gura cu mainile, isi intoarce capul cu gura deschisa. Mai tarziu poate sa-si intoarca capul spre maini si sa-si bage degetele in gura pentru a le suge. Unghiile sunt prezente la 7 luni. Picioarele se dezvolta ceva mai tarziu decat mainile. La aproximativ 9 saptamani ca raspuns la atingerea talpii piciorului isi va curba degetele sau isi va indoi genuncii ca sa se departeze de obiect. De la 2 luni, amprentele sunt deja intiparite in piele. Copilul incepe sa faca miscari incete, lovituri bruste sau lovituri slabe si ritmate.

Sunetul si vederea

Copilul este inconjurat de un zgomot puternic cum ar fi bataile inimii mamei lui sau muzica puternica. Raspunde la sunete in frecvenete atat de ridicate sau scazute incat nu pot fi auzite de urechea adulta ceea ce sugereaza ca sunte implicate canale senzoriale altele decat urechea. Raspunde la diferite sunete cum ar fi vocea mamei sale si este acordat la ritmul vietii mamei sale - adesea adoarme si se trezeste odata cu ea. Muschii din orbita ochiului sunt prezenti destul de devreme, ochii sai rotindu-se odata cu miscarea pozitiei si in timpul somnului. Lumina penetreaza prin peretele uterin si lichidul amiotic iar activitatea sa creste in raspuns la lumina intensa. Genele raman inchise pana in luna a 7-a pentru a proteja ochii. Alternarea intermitenta a luminii linisteste fatul.

Miscarea

Copilul incepe sa faca miscari spontane la aproximativ 7 saptamani dar mama de obicei nu simte copilul miscandu-se pana la aproximativ 16 saptamani. La 11 saptamani copilul inghite lichid amniotic si il paseaza inapoi prin urina. De asemenea poate produce expresii faciale complexe si chiar zambete. La 18 saptamani este activ si energic si face numeroase flexari ale muschilor. Poate da pumni si lovituri impresionant de tari.

Sursa: PROVITA


Alte materiale despre avort

[ Orthodox Resources / Multimedia / Screen Savers ]
[ Bookmark OrthodoxPhotos.com / Homepage ]

Recommended books for: orthodox & non-orthodox people

                                                                                                                                                                                                                                                                       
Copyright © 2003 - 2022 OrthodoxPhotos.com All rights reserved.